Όπως πάντα θολό το τοπίο στην εκπαίδευση…

Δυστυχώς και φέτος οι μαθητές μας βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα όσον αφορά το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνεχίζουμε σαν κράτος να αντιμετωπίζουμε την παιδεία πρόσκαιρα χωρίς καμία συνεννόηση με αποτέλεσμα να καταφέρουμε μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία να αλλάξουμε τρεις φορές την λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έτσι καθώς φαίνεται από την επόμενη χρονιά θα έχουμε επιστροφή στο 2014 και στην εφαρμογή του θεσμού της τράπεζας θεμάτων.

Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη της υπουργού κας Κεραμέως φαίνεται ότι οι όποιες αλλαγές θα αφορούν τους μαθητές που φοιτούν φέτος στη Γ Γυμνασίου ώστε να μην προκύψουν μεγάλες αναστατώσεις για τους μαθητές του Λυκείου.

Υπάρχει βέβαια μία μεγάλη εκκρεμότητα σχετικά με την Β Λυκείου του έτους 2020 -2021 καθώς ο προηγούμενος νόμος προβλέπει την μετατροπή της σε τάξη γενικής παιδείας , ίσως λοιπόν το υπουργείο Παιδείας διατηρήσει τις δύο ομάδες προσανατολισμού ώστε να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα σπουδών των μαθητών.

Από την επόμενη χρονιά το υπουργείο έχει σκοπό να επαναφέρει την τράπεζα θεμάτων από την Α Λυκείου αρχικά και σταδιακά για όλες τις τάξεις του Λυκείου.

Έτσι οι μαθητές της Α Λυκείου τον Σεπτέμβριο του 2020 θα γνωρίζουν ότι οι εξετάσεις στο τέλος κάθε χρονιάς θα γίνονται μέσω της τράπεζας θεμάτων. Επίσης ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς και των τριών τάξεων με ειδικό συντελεστή ανά τάξη .

Το εθνικό απολυτήριο, σε ένα ποσοστό, θα συνυπολογίζεται κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι και η θέσπιση βάσης εισαγωγής η οποία μπορεί να καθορίζεται και από τα ίδια τα πανεπιστήμια καθώς επίσης και αριθμός των εισαχθέντων να καθορίζεται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ουσιαστικά μιλάμε για μεγάλες και ριζικές αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα στο σύστημα εισαγωγής οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από την επόμενη σχολική χρονιά.

Ας αναμένουμε λοιπόν την ψήφιση του νέου νόμου για την Παιδεία η οποία προβλέπεται να γίνει τους πρώτους μήνες του νέου έτους και ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα αντιληφθούμε όλοι ότι η παιδεία δεν μπορεί να εξαρτάται από την αλλαγή των κυβερνήσεων.

Μάνος Καξηρής, Μαθηματικός – Παιδεία Plus Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών

Υπεύθυνος προγράμματος σπουδών μέσης εκπαίδευσης

Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού